Göra årsredovisning själv – 8 tips för att lyckas

Att göra årsredovisning själv kan kännas utmanande. Särskilt första gången. Men det är fullt möjligt, och till och med ganska smidigt, om du vet vilka delar som ska vara med och hur du går tillväga. Här får du åtta tydliga tips som hjälper dig skapa en korrekt och komplett årsredovisning oavsett om du använder ett bokföringsprogram som Fortnox eller gör det manuellt.

1. Börja med att stämma av bokföringen

Innan du kan börja med själva årsredovisningen behöver du se till att all bokföring är korrekt och uppdaterad. Kontrollera att alla verifikationer är bokförda, att saldon stämmer och att du har gjort nödvändiga avstämningar för bankkonton, kundfordringar, leverantörsskulder och lager om det är aktuellt.

2. Skapa bokslutet först

Årsredovisningen bygger på ditt bokslut, så se till att bokslutet är klart innan du går vidare. Det innebär att du ska ha bokfört årets resultat, avskrivningar, lagervärde, periodiseringar och skatteberäkningar. Program som Fortnox kan hjälpa dig göra detta steg automatiskt. Har du tänkte att göra bokslutet själv så kan du läsa vår artikel om det här: Göra bokslut själv.

3. Använd mallar eller digitala verktyg

För att spara tid och undvika formella fel, använd mallar från exempelvis Bolagsverket eller automatiserade funktioner i bokföringsprogram. Fortnox erbjuder exempelvis ett årsredovisningsverktyg där mycket fylls i automatiskt utifrån din bokföring.

4. Kontrollera formkraven

En årsredovisning måste följa vissa regler. För aktiebolag ska den innehålla förvaltningsberättelse, resultat- och balansräkning, samt tilläggsupplysningar. Kontrollera att allt är med och att det följer K2 eller K3-regelverket – beroende på vilket du tillämpar.

5. Skriv förvaltningsberättelsen tydligt

Förvaltningsberättelsen är den textdel som ger en översikt över företagets verksamhet under året. Den ska innehålla information om verksamhetens utveckling, viktiga händelser och eventuella framtidsutsikter. Den behöver inte vara lång – men den ska vara korrekt och relevant.

6. Fyll i noter och tilläggsupplysningar

Här ska du redovisa extra information som förklarar siffrorna i balans- och resultaträkningen. Det kan gälla tillgångar, skulder, personal, leasingavtal och andra poster som kräver tydlighet. Se till att följa strukturen enligt K2/K3.

7. Kontrollera att siffrorna stämmer överallt

Ett vanligt fel är att siffror i olika delar av årsredovisningen inte stämmer överens. Gå igenom dokumentet noggrant – både text och tabeller – och säkerställ att allt hänger ihop. Dubbelkolla att summor, nyckeltal och undertexter är konsekventa.

8. Lämna in i tid årsredovisningen i tid

Glöm inte att årsredovisningen måste lämnas in till Bolagsverket senast 7 månader efter räkenskapsårets slut. Gör du det digitalt via ett bokföringsprogram går det både snabbare och säkrare. Kom ihåg att årsredovisningen måste vara signerad – antingen digitalt eller på papper.

I tabellen här nedanför kan du se när Bolagsverket senast måste ha din årsredovisning:

Viktiga datum för årsredovisningen

Räkenskapsårets slut Årsredovisningen ska ha kommit in senast
31 juli 2024Fredag 28 februari 2025
31 augusti 2024Måndag 31 mars 2025
30 september 2024Onsdag 30 april 2025
31 oktober 2024Måndag 2 juni 2025
30 november 2024Måndag 30 juni 2025
31 december 2024Torsdag 31 juli 2025
31 januari 2025Måndag 1 september 2025
28 februari 2025Tisdag 30 september 2025
31 mars 2025Fredag 31 oktober 2025
30 april 2025Måndag 1 december 2025
31 maj 2025Fredag 2 januari 2026
30 juni 2025Måndag 2 februari 2026

Genom att följa dessa åtta tips så kan du känna dig trygg med att din årsredovisning blir korrekt och komplett. Det behöver inte vara krångligt – med lite struktur och rätt verktyg kan du hantera det själv med gott självförtroende. Om du trots allt känner dig osäker så bör du ta hjälp av en erfaren redovisningskonsult, som oss på Boklo. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig vidare, till branschens bästa pris. Din förfrågan är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.